Zomertips

De AutoVakantieTips van Autocenter van Deursen.
Is de auto in topvorm?

Als u wilt dat de autovakantie zonder problemen verloopt, laat u vůůr vertrek uw auto checken bij autocenter van Deursen.

Want een doe-vakantie is misschien leuk, maar niet als je je auto in de brandende zon moet gaan duwen. Wij controleren uw auto op 13 cruciale punten en zorgen er dan voor dat uzelf niet gaat koken. Een afspraak is zo gemaakt.


 
 

Zorg voor een vangnet in geval dat..

Met onze 24/7 Mobiliteitsgarantie met Europadekking rijd bent u verzekert van hulp in geval dat... Klik hier voor meer over de mobiliteitsgarantie met Europadekking. 

Laat uw airco voor vertrek controleren

Om optimaal plezier van uw airconditioning en om niet voor dure verrassingen komen te staan, is een jaarlijkse controle vereist. Dat doen wij tegen een zeer aantrekkelijk tarief..

Zet hem niet te koud

Zorg ervoor dat de overgang van buiten naar binnen niet te groot is. Dat vergroot de kans om verkouden te worden. Bij een auto met climate control wordt de gewenste binnen temperatuur automatisch bereikt zonder verhoogde koude luchtstromingen.

Uitschakelen voordat u de auto stilzet.

Schakel de airco ca. 10 minuten voor u de auto gaat stilzetten uit. Er zit dan minder vocht op of in de omgeving van de verdamper in het aircosysteem. De kans op nare luchtjes is dan kleiner. Eenmaal per jaar laten desinfecteren is raadzaam.

Plasje water onder de auto.

Een waterplas onder de auto is normaal bij een goed werkende airco. Dit is condenswater, welke via de verdamper wordt afgevoerd.

Bij hoge temperaturen eerst de ramen of deuren open zetten

Als het erg warm is, zet dan eerst alle ramen en deuren open, zodat de grootste warmte weg kan, de compressor hoeft minder hard te werken. De ramen natuurlijk wel sluiten als u de airco aanzet.

Tropisch warm, zet hem op recirculatie!

Bij een tropische buitentemperatuur schakel dan uw airco in de ventilatiestand van "fresh air" naar ďrecirculationĒ. Als de stand "fresh air" ingeschakeld blijft, wordt de warme buitenlucht steeds afgekoeld. De capaciteit van de auto airco gaat tekort schieten en het interieur word onvoldoende afgekoeld. Met ďrecirculationĒ ingeschakeld dan circuleert de lucht binnen de auto, waardoor het aircosysteem zijn capaciteit optimaal kan benutten.

Airco en brandstof verbruik.

Een auto airconditioning kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik hiervan als de auto hard moet werken bijvoorbeeld in de bergen of met de caravan er achter.

Vieze muffe lucht

Vindt u uw airco vies en muf ruiken, laat hem dan reinigen door ons als aircospecialist.Brandstof onderweg

De brandstoffen die pompstations in het buitenland aanbieden kunnen verschillen aan wat u in Nederland gewent bent.

Frankrijk

In Frankrijk is Euro 95 nauwelijks meer langs de snelweg te verkrijgen. E10 wordt in Frankrijk aangeduid als SP95-E10. Waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol. Als de auto niet geschikt is voor deze brandstof raden wij u aan om aan de duurdere premiumbrandstof te tanken om schade aan uw auto te voorkomen.

Duitsland

Tankstations in Duitsland zijn begin 2011 overgestapt op de nieuwe brandstof aangeduid als ĎE10í. Euro 95 blijft voorlopig nog wel aan de pomp verkrijgbaar.Uw auto geschikt voor E10?

Via deze link controleert u snel en gemakkelijk of uw auto geschikt is voor E 10 brandstof.
Over het algemeen zijn verkeersregels en voertuigeisen in alle Europese landen indentiek. Op sommige vlakken is het echter oppassen geblazen voor de vakantieganger. Hieronder de meest opvallende afwijkingen ten opzichte van de Nederlandse situatie op een rijtje:

Gevarendriehoek 

In vrijwel alle Europese vakantielanden is het verplicht, terwijl in o.a Duitsland en KroatiŽ tevens een extra exemplaar nodig is voor een aanhanger of caravan.

Veiligheidsvest

In de meeste Europese vakantielanden is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech langs de weg. In sommige landen geldt die verplichting voor alle inzittenden. Het is dus raadzaam meerdere vestjes mee te nemen in de auto.

Nederland, Zwitserland, TsjechiŽ, Polen, Zweden en Denemarken: niet verplicht.

Portugal en Noorwegen: niet verplicht voor buitenlandse auto's.

BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en KroatiŽ: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder.

Luxemburg en ItaliŽ: verplicht voor alle inzittenden.

Spanje en SloveniŽ: niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden.

Verbanddoos

Een verbanddoos is in een aantal Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte!

Reservelampjes

Een set reservelampjes is verplicht in Spanje, SloveniŽ, KroatiŽ en Hongarije.

Brandblusser

In BelgiŽ, Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht.

Alcoholblaastest

Verplicht in Frankrijk v.a 1 Juli 2012, twee stuks per voertuig voorzien van NF-keurmerk ( Norm FranÁaise ).

Radardetectie

Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

Navigatie met flitsmeldingen

In Duitsland en Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geÔntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet. In Zwitserland is gebruik en bezit van navigatieapparatuur of -software met flitsmelding ten strengste verboden, op straffe van inbeslagneming en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland!

Fietsendrager

Fietsen of andere zaken mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.

Helm

In Groot BrittanniŽ zijn (snor)fietsers en hun passagiers verplicht een helm te dragen. In Spanje is een fietshelm verplicht buiten de bebouwde kom, tenzij de omstandigheden 'zwaar 'zijn (b.v steile weg of extreme hitte).

Markering op de caravan

In Spanje is het verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

Koplampen

Denk eraan uw koplampen deels af te plakken wanneer u met uw eigen auto in Groot- BrittanniŽ gaat rijden. Anders verblind u namelijk de tegenliggers.

Motorkleding

In BelgiŽ is sinds afgelopen jaar het dragen van beschermende kleding op de motor sinds afgelopen jaar verplicht, evenals het dragen van laarzen of hoge schoenen. Benen en armen moeten volledig bedekt zijn. Een reflecternd vlak van tenminste 150 vierkante cm is vanaf komend jaar verplicht voor alle mtorrijders in Frankrijk, evenals vier reflecterende stickers op de helm.

Bril

In o.a Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril-of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

Huisdieren

In Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank  een speciale gordel verplicht terwijl in ItaliŽ in geval van meerdere honden deze verplicht achter een hondenrek moeten worden vervoerd.

Campingpas

Om te kamperen in ScandinaviŽ heeft u in veel gevallen een speciale campingpas nodig, ter plaatse verkrijgbaar.